Computational thinking

Computational thinking is een domein in DIGIT- en DIGIT-po. Hier leren leerlingen hoe een computer denkt en hoe ze met behulp van een computer problemen kunnen oplossen. Tevens leren ze enkele basisvaardigheden over programmeren.

Bij veel dagelijkse bezigheden ben je bezig met computational thinking en je komt het overal tegen: in je smartphone, het stoplicht en bijvoorbeeld je digitale camera.

Het SLO en Kennisnet beschrijven het als volgt: ‘denkprocessen waarbij probleemformulering, gegevens-organisatie, -analyse en -representatie worden gebruikt voor het oplossen van problemen’.

Binnen dit blok leert de leerling door zelfstandig te werken.

  1. Computational thinking

    In ‘computational thinking’ leren de leerlingen hoe computers denken, en bovenal; hoe ze computers opdrachten kunnen geven zodat ze denken wat de leerling wil. We maken hierbij gebruik van CodeStudio (h/v) en Scratch (vmbo).computational thinking.

  2. Programmeren

    In ‘Programmeren’ wordt er een vertaalslag en sprong gemaakt van de blokken in CodeStudio naar de code in JavaScript in de h/v-variant. Leerlingen leren op een toegankelijke manier de basis van coderen en gaan zelf een spel ‘Galgje’ maken. Ook hebben we voor de h/v-variant een uitbreiding met enkele hoofdstukken over de programmeertaal Python. In de vmbo-variant borduren we verder in Scratch.leren programmeren