Laatste nieuws

Digitale geletterdheid vanuit christelijk perspectief

Digitale geletterdheid vanuit christelijk perspectief: hoe pak je dat aan op school? Beluister de podcast met Steef de Bruijn, mede-auteur van het boek Pelgrim in medialand.

Digitale geletterdheid is belangrijk. Digitaal geletterd ben je als je de vier vaardigheden beheerst: ict-basisvaardigheden, computational thinking, informatievaardigheden en mediawijsheid. Daarbij gaat het om de samenhang tussen die vier. Kennisnet helpt het onderwijs leerlingen digitaal geletterd te maken, voortbouwend op de basis en deskundigheid die scholen al in huis hebben. Maar hoe doe je dit vanuit christelijk perspectief?

Bron: Digitale geletterdheid vanuit christelijk perspectief

Werken aan digitale geletterdheid? Zo doe je dat

‘Toekomstgericht onderwijs’ houdt onder meer in dat je leerlingen digitale vaardigheden bijbrengt. Om een zelfstandig bestaan op te kunnen bouwen, moeten kinderen voorbereid zijn op nieuwe technologieën en met nieuwe technologieën. Daar ligt de taak van scholen.

Hoe maak je leerlingen digitaal geletterd? De ‘Checklist digitale geletterdheid in het onderwijs’ en een ‘Stappenplan digitale geletterdheid voor het primair onderwijs’ helpen je daarbij.

Bron: Werken aan digitale geletterdheid? Zo doe je dat

Een goed en betrouwbaar (wifi)netwerk op school: zo doe je dat!

Een goed (wifi)netwerk op school is belangrijk. Maar hoe doe je dit als ict-coördinator of inkoper? Bekijk dan de Handreiking netwerk en wifi in de school.

Steeds meer scholen werken met digitale leermiddelen en leraren gebruiken digitale toepassingen om hun lessen nog beter te maken. Voor veel scholen is het onderwijs daarmee afhankelijk geworden van de kwaliteit van de ict-infrastructuur. Het interne netwerk, met onder meer de wifi-voorziening, is hierbij erg belangrijk. Dit moet goed werken om digitaal te kunnen leren; de tablet of laptop van de leerling heeft een veilige en snelle verbinding nodig naar het leermiddel in de cloud.

Bron: Een goed en betrouwbaar (wifi)netwerk op school: zo doe je dat!

Scholen maken werk van digitale geletterdheid

Meer structurele aandacht voor digitale geletterdheid, iets dat de meeste scholen nog niet doen. Met het initiatief ‘Samen Digiwijzer’ worden scholen hierbij geholpen.

De reden om scholen hierbij te helpen, is de aanstaande curriculumherziening. Digitale geletterdheid, een combinatie van vier digitale vaardigheden, wordt zo goed als zeker een verplicht onderdeel van het curriculum. Een ‘ontwikkelteam, onderdeel van Curriculum.nu, gaat ‘bouwstenen digitale geletterdheid’ maken. Deze bouwstenen leiden tot een herziening van de kerndoelen en eindtermen.

Bron: Scholen maken werk van digitale geletterdheid

Video: Isabel Provoost zoekt uit: “Hoe maak je een goed wachtwoord?”

Isabel Provoost (bekend van The Voice of Holland) vraagt zich weleens af wanneer je nou eigenlijk echt veilig online bent. En voor het antwoord op die vraag gaat ze op onderzoek uit met Alert Online! In dit tweede filmpje gaat Isabel op bezoek bij wachtwoordspecialist Remco en vraagt ze hem: “Hoe maak je een goed wachtwoord?”

Video: Isabel Provoost zoekt uit: zijn openbare wifinetwerken veilig?

Isabel Provoost (bekend van The Voice of Holland) vraagt zich weleens af wanneer je nou eigenlijk echt veilig online bent.

En voor het antwoord op die vraag gaat ze op onderzoek uit met Alert Online! In dit eerste filmpje ontmoet ze ethisch hacker Edwin over de vraag: “Zijn openbare wifinetwerken eigenlijk wel veilig?”