Compleet aanbod voor Digitale geletterdheid
Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 1000+ scholen gebruikt
Implementatieverankering
Maatwerk
Inclusief certificering
Maak grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar

Het verschijnt steeds vaker in het nieuws: gevallen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Steeds meer slachtoffers komen ervoor uit te maken hebben (gehad) met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en victim blaming. Het is belangrijk dat we onze jongeren weerbaarder maken en aanleren dat hun wensen en grenzen gerespecteerd moeten worden. DIGIT heeft lesmateriaal ontwikkeld voor het PO, VO en het MBO waarin dit onderwerp op een laagdrempelige manier klassikaal kan worden behandeld.

Maak het bespreekbaar

Voordat je start met het bespreken van dit onderwerp is het belangrijk dat je kennis opdoet en je laat voorlichten over wat seksueel grensoverschrijdend gedrag en victim blaming precies is. Geef voorbeelden uit de actualiteiten en ga zo het gesprek aan. Het lesmateriaal van DIGIT is ontwikkeld om er klassikaal mee aan de slag te gaan. Creëer een veilige omgeving zodat leerlingen zich vrij voelen om vragen te stellen en het gesprek durven aan te gaan.

Bewustwording

Bewustwording bij jongeren over dit soort gedrag en de gevolgen ervan is heel belangrijk. Zonder de juiste kennis of vaardigheden ligt grensoverschrijdend gedrag eerder op de loer. Alle lessen zijn zo gemaakt dat je als docent voldoende ruimte hebt om extra onderwerpen uit te lichten en te bespreken wat jullie als school hiermee doen. Het klassikaal behandelen van dit onderwerp geeft leerlingen de mogelijkheid om, onder de leiding van de docent, hun zienswijzen met elkaar te delen en empathie te creëren voor een ander.

Het overkomt je

Victim blaming is wanneer het slachtoffer de schuld krijgt van seksueel grensoverschrijdend gedrag, niet de dader. Het gevolg is dat jongeren er met niemand over durven te praten, omdat zij niet serieus worden genomen en zich ervoor schamen. Praat er juist over met je leerlingen en leg uit dat dat de verantwoordelijkheid ligt bij de persoon die over de grens gaat. Nooit bij degene die het overkomt.

Lessen Seksueel grensoverschrijdend gedrag in DIGIT

Bij het PO en VO is voor elke les een lesbrief beschikbaar in het gedeelte voor de docent. Het lesmateriaal is beschikbaar voor de volgende onderwijsniveaus.

DIGIT-po groep 5 + 6
Gericht op het gegeven dat leerlingen baas zijn over hun eigen lijf.

DIGIT-po groep 7 + 8
Focus op de #MeToo-beweging. Ook hier gaat het over het begrip toestemming (consent).

DIGIT-vo 
Focus op de #MeToo-beweging. Het begrip toestemming (consent) wordt behandeld. Victim blaming komt aan bod. En leerlingen reflecteren op hun eigen rol hierin.

DIGIT-vo PrO
Voor gebruikers van DIGIT-vo PrO raden wij aan om in DIGIT-po de les ‘Jouw grenzen’ te maken in het domein Mediawijsheid.

DIGIT-mbo 
Focus op de #MeToo-beweging. Het begrip toestemming (consent) wordt behandeld. Victim blaming komt aan bod. En studenten reflecteren op hun eigen rol hierin. Deze les is te vinden in de module Digiveiligheid van DIGIT-mbo.


Wil je meer informatie ontvangen over de specifieke lessen of de methode DIGIT?

Neem contact op met ons

Naar meer nieuws
Naar boven