Compleet aanbod voor Digitale geletterdheid
Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 1000+ scholen gebruikt
Implementatieverankering
Maatwerk
Inclusief certificering

DIGIT is de oplossing voor iedereen die zijn computer- en digitale vaardigheden wil verbeteren, jong én oud. DIGIT wordt breed toegepast in alle lagen van het onderwijs en is een toonaangevende online methode voor digitale geletterdheid in het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast is DIGIT ook het antwoord voor elke student in het mbo en voor alle docenten die hun vaardigheden willen bijspijkeren.

DIGIT wordt uitgegeven door Uitgeverij Instruct, een educatieve uitgeverij die al ruim 30 jaar lesmateriaal ontwikkelt voor computer- en digivaardigheden in samenwerking met docenten en partners uit het werkveld.

Hoe werkt DIGIT?

Je bent ongetwijfeld benieuwd hoe DIGIT werkt voor jou, jouw team en jouw leerlingen of studenten. Hieronder vind je een selectie van de meest voorkomende vragen.

Echter, zoveel scholen, zoveel wensen. Elke school is weer anders en vereist een andere blik voor het toepassen van de DIGIT methode. Ben je opzoek naar een stukje implementatieadvies specifiek voor jouw school en situatie? Laat ons dit dan ook weten. Wij denken graag met je mee!

Veelgestelde vragen

DIGIT is beschikbaar voor het basisonderwijs vanaf de onderbouw, het praktijkonderwijs, het vmbo, havo/vwo, het mbo en volwassenenonderwijs. DIGIT is de overkoepelende naam voor de complete online leerlijn voor het aanleren van digitale geletterdheid ofwel 21e-eeuwse vaardigheden.

Alle DIGIT lesmethoden bestaan uit domeinen. Sommigen komen in elke versie op hun eigen niveau terug zoals ICT-basisvaardigheden, anderen zijn specifiek voor de doelgroep, zoals Microsoft Teams voor DIGIT-updater.

Elk domein bestaat uit modules. Elke module bestaat op zijn beurt weer uit een aantal hoofdstukken en paragrafen met een logische opbouw. De inhoud van de lesmethoden bestaat voornamelijk uit visuele content en zo min mogelijk tekst.

In het theoretische gedeelte gaat de visuele content (bijv. filmpjes) altijd gepaard met een verschillende werkvormen. Deze werkvormen moeten de leerlingen maken om te bepalen of ze de content hebben gezien en begrepen. Als docent kun je ervoor kiezen dat jouw leerlingen/studenten wel of niet zien of hun antwoord goed/fout is. Je kunt zelfs aangeven of DIGIT de leerling automatisch feedback mag geven, wel zo gemakkelijk!

Het praktische gedeelte is toegespitst op de belevingswereld van de leerlingen/studenten met aansprekende thema’s. Optioneel kun je leerlingen/studenten toetsen waarbij jij als docent de inhoud en de normering bepaalt.

 

Homescherm leeromgeving DIGIT-vo
Homescherm leeromgeving DIGIT-vo

Alle DIGIT lesmethoden bestaan uit domeinen welke in de meeste gevallen geheel zelfstandig te maken zijn. Jij, als docent, schept de voorwaarden in de leeromgeving, per klas of zelfs per leerling. Je hebt tevens de beschikking over lesbrieven, waarin staat vermeld wat zowel jij als je leerlingen kunnen verwachten per les.

Bij enkele domeinen wijkt deze werkwijze af. Zoals bijvoorbeeld bij het domein Mediawijsheid in DIGIT-po en DIGIT-vo. Deze lessen worden voor een groot deel klassikaal gedaan, waarbij leerlingen zowel met de docent als met elkaar onderling overleggen. De lessen Mediawijsheid bevatten namelijk veel onderwerpen die zich uitstekend lenen als gespreksonderwerp in de klas.

 

Domeinen DIGIT-po
Domeinen DIGIT-po

Jazeker! In DIGIT heb je als docent een uitgebreid dashboard waarin je jouw klassen kunt beheren. De route, normering en certificering heb jij volledig in de hand. Je zet de grote lijnen uit per klas of per leerling en kan aan de hand van de resultaten naar gelang bijsturen.

DIGIT-vo dashboard
DIGIT-vo dashboard

Ja, dit kan! DIGIT is volledig online en elke versie heeft een unieke inlogpagina. Deze kan altijd en overal online benaderd worden op: DIGIT-po.nl, DIGIT-vo.nl, DIGIT-mbo.nl en DIGIT-start.nl.

Er zijn ook diverse koppelingen mogelijk met bestaande leersystemen op school, als Basispoort. In dat geval kan de leerling direct via zijn/haar ELO of een Entree-account inloggen zonder eerst naar de inlogpagina te gaan.

DIGIT Mbo Login
DIGIT-mbo inlogpagina

Voor elke versie van DIGIT gelden andere tarieven omdat de content varieert. Onze prijzen kun je terugvinden in het productoverzicht van de betreffende methode. Deze kun je inzien door via de homepagina naar de juiste methode te gaan en vervolgens rechts in het snelmenu te klikken op Meer informatie en prijzen.

Het materiaal is altijd up-to-date. Om actueel te blijven wordt lesmateriaal minstens twee keer per schooljaar aangepast, toegevoegd of juist verwijderd!

Bijvoorbeeld in het geval van het domein Mediawijsheid in DIGIT-po en DIGIT-vo en het domein Social Media in DIGIT-mbo, verandert er veel en vooral heel snel.

Homepagina DIGIT Mbo
Homepagina leeromgeving DIGIT-mbo

(Voor)kennis over ICT en internet is gewenst, maar niet direct noodzakelijk. Voorbereiding voor de lessen uiteraard wel, alhoewel je dit kunt beperken tot het checken waar leerlingen mee bezig zijn voordat ze weer verder gaan.

Ter voorbereiding hebben we lesbrieven paraat voor de docent. Hier staat bijvoorbeeld in wat leerlingen kunnen behandelen in een lesuur van 50 minuten. Mocht jij je toch meer vertrouwd willen voelen op het gebied van ICT en internet, dan kan je je aanmelden voor één van onze online docententrainingen. Kijk in onze agenda voor een overzicht.

DIGIPLOMA voor DIGIT-po
DIGIPLOMA voor DIGIT-po

Ja, DIGIT kan afgesloten worden met het behalen van een certificaat. Echter, Instruct is geen erkende opleider, maar een uitgever. Dit biedt de vrijheid voor jou als docent om niet één certificaat uit te draaien per leerling voor het behalen van DIGIT, maar bijvoorbeeld per domein of zelfs per module. Erg leuk en handig voor in een portfolio!

 

DIGI-proof Keurmerk
DIGI-proof keurmerk

Klanten die gebruikmaken van DIGIT voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs kunnen een kwaliteitskeurmerk aanvragen. Het DIGI-proof keurmerk geeft aan dat een school extra aandacht besteedt aan het leergebied digitale geletterdheid. En dat de betreffende school de leerlingen voorbereid op een digitaal geletterde toekomst.

 

Per domein, module en hoofdstuk verschilt de tijdsduur.

Nee, niet per se. Alhoewel wij wel aanraden om te starten met modules voor computervaardigheid, zoals Windows of Tekstverwerken. Hier zitten namelijk veel competenties in waar ze bij andere domeinen ook gebruik van kunnen maken.

Wij hebben wel voorbeeld leerroutes met betrekking tot hoe de leerstof het best behandeld kan worden. Onze adviseurs bespreken dit graag met je!

DIGIT is device- en browseronafhankelijk. Echter, bij de behandeling van bepaalde modules (zoals Tekstverwerken) in bepaalde domeinen gaat DIGIT in de theorie uit van het gebruik van een Windows-pc met Office 2016/2019 of Office 365, of een Chromebook met Google G Suite.

Ja, de nulmeting is voornamelijk bedoeld als diagnostisch hulpstuk. De docent zal zelf naar aanleiding van de scores met de leerling de vervolgstappen gaan bepalen.

Het is raadzaam om een koptelefoon of oordopjes te gebruiken als leerling. Verder heb je als docent alleen een glimlach nodig. Geen oordopjes? Geen zorgen, deze kun je ook bij ons afnemen.

Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten zoals de INNOVATORS Academies, conferenties en webinars zoals de online kennismakingen. Via nieuwsbrieven brengen we je hiervan op de hoogte en je kunt ze tevens in onze agenda vinden.

Onze evenementen zijn inspirerend en vooral leerzaam. De ontmoeting met vakgenoten staat centraal. Het doel is om docenten wegwijs te maken in het vakgebied, de methode en de verdieping op te zoeken.

Ook vind je ons regelmatig op onderwijs gerelateerde beurzen zoals de NOT en de IPON.

Naar boven