Compleet aanbod voor Digitale geletterdheid
Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 1000+ scholen gebruikt
Implementatieverankering
Maatwerk
Inclusief certificering
Nieuwe leerdoelen digitale geletterdheid

Vanaf schooljaar 2023 – 2024 worden de nieuwe leerdoelen voor digitale geletterdheid verplicht in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.  Instruct maakt een start met de nieuwe opzet voor de lesmethoden DIGIT-po en DIGIT-vo.

Nieuwe leerdoelen

Nieuwe leerdoelen digitale geletterdheid visuele weergave op visie

De invloed van digitale technologie neemt steeds verder toe in de samenleving. Zodoende krijgt digitale geletterdheid op twee manieren plek in het curriculum. Het wordt verweven binnen de andere leergebieden en het wordt straks als apart vak aangeboden. Op dit moment wordt er achter de schermen gewerkt aan een eerste opzet van de nieuwe leerdoelen voor digitale geletterdheid in de methode DIGIT.

Is jouw school er al op voorbereid?

Thema’s nieuwe leerdoelen

Er is verbondenheid tussen de verschillende domeinen en perspectieven van digitale geletterdheid. Die doorlopende leerlijn hoort zichtbaar te zijn in heel het onderwijs, van de onderbouw van het po tot en met de bovenbouw van het vo. Door in verschillende contexten te werken en daarop te reflecteren, krijgen leerlingen de mogelijkheid concepten en werkwijzen wendbaar te gebruiken, kansen te herkennen en te benutten en eigen talenten te ontdekken en toe te passen.

Het gaat om de volgende thema’s:

  • Data en informatie
  • Veiligheid en privacy
  • Digitale technologie
  • Communicatie en samenwerking
  • Digitaal burgerschap
  • Digitale economie

In deze zes thema’s komen de vier bekende domeinen – ict-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking– van DIGIT aan bod.

In het onderwijs en in het leven van jongeren speelt digitale technologie een steeds grotere rol. Huiswerk maken we in digitale toepassingen, samenwerken doen we steeds meer online en we communiceren veelal via social media platforms. Daarom is het van groot belang dat leerlingen de kennis en vaardigheden eigen maken die nodig zijn om te kunnen selecteren wat ze nodig hebben, te beoordelen wat van waarde is, data te analyseren en te interpreteren. Met deze kennis en vaardigheden kunnen zij nieuwe ontwikkelingen sneller begrijpen en een bijdrage leveren.

Leerkrachten / docenten gezocht

We zijn op zoek naar po-leerkrachten en vo-docenten die willen meeschrijven aan de lesmethoden DIGIT (tegen vergoeding).

Stuur een e-mail

Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de nieuwe leerdoelen.

Heb je affiniteit met digitale geletterdheid en heb je interesse om mee te denken over de nieuwe invulling van de leerdoelen in onze methode DIGIT voor het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs? Laat het weten via een e-mail naar [email protected] en we nemen contact met je op.

Meer over de methoden:

DIGIT-po   DIGIT-vo


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.

Naar meer nieuws
Naar boven