Compleet aanbod voor Digitale geletterdheid
Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 1000+ scholen gebruikt
Implementatieverankering
Maatwerk
Inclusief certificering
Zoekplaat digitale geletterdheid

Peilingsonderzoek digitale geletterdheid bekend

In 2021-2022 heeft de onderwijsinspectie een peilingsonderzoek uitgevoerd onder leerlingen van groep 8 op 97 basisscholen om een beeld te krijgen wat scholen doen om de digitale geletterdheid te bevorderen en wat de leerlingen op dit moment weten en kunnen. Instruct is vandaag aanwezig bij de netwerkbijeenkomst van SLO, waar deze resultaten gepresenteerd werden. 

Uit het onderzoek blijkt dat basisscholen zich bewust zijn van het belang van het bevorderen van de digitale geletterdheid van hun leerlingen en hun taak als school daarin. Maar, hoewel ze er al wel het een en ander aan doen, gebeurt dat nog niet altijd op basis van een gezamenlijke visie en een gestructureerde aanpak. Scholen weten vaak nog niet wat er van ze wordt verwacht op het gebied van onderwijs in digitale geletterdheid. 

Om het niveau van de leerlingen te peilen zijn er toetsvragen gemaakt. Leerlingen hadden moeite met toetsvragen over moeilijke zoekopdrachten, maar ze waren vaak wel in staat om een geschikte foto te selecteren voor een online fotowedstrijd. 

Bekijk alle resultaten uit dit peilingsonderzoek hier. 

Benieuwd naar het niveau van jouw leerlingen? DIGIT kan hierbij helpen! Helaas zijn de toetsvragen uit het peilingsonderzoek niet beschikbaar voor scholen. Wij kunnen jouw leerlingen en docenten 0-metingen bieden om het kennis- en vaardigheidsniveau op het gebied van digitale geletterdheid te toetsen.

Meer weten over DIGIT?

Proeflicentie aanvragen

Naar meer nieuws
Naar boven