Compleet aanbod voor Digitale geletterdheid
Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 1000+ scholen gebruikt
Implementatieverankering
Maatwerk
Inclusief certificering

Ontmoet Onze Topper Adriaan

Naam: Adriaan
Functie: Productmanager Fundament
Werkzaam sinds: Officieel vanaf 1 mei 2017. Daarvoor was ik vanaf het najaar van 2010 al betrokken als freelancer.


Hoi Adriaan, wat houdt je werk precies in? 

In mijn beginjaren bestond het werk voornamelijk uit het ontwikkelen van lesmateriaal. Enkele jaren geleden is dit een stuk veelzijdiger geworden. Nu ben ik minder zelf aan het ontwikkelen maar review ik juist het werk van anderen, waaronder veel externe auteurs. Ook lever ik een bijdrage aan de techniek. Het ontwerp van het vernieuwde docentendashboard van DIGIT en Fundament in 2022 komt voor het grootste deel uit mijn koker. Daarnaast ben ik nauw betrokken bij alle plannen, planningen en ontwikkelingen van onze nieuwe lesmethode Fundament zonder Vakdocent, waarmee we een oplossing bieden voor het grote tekort aan informaticadocenten in Nederland.

Topper Adriaan Kan jij je 1e werkdag nog herinneren? Zo ja, wat mocht je doen?

Zeker! Het was een regenachtige maandagmorgen in mei. Ik zou die dag beginnen om 08:30 en was keurig op tijd, zelfs 15 minuten te vroeg (dat is me daarna niet vaak meer gelukt…). Ik weet nog dat ik een blokje om in mijn auto heb gewacht tot enkele minuten voor half 9. Samen met een andere collega begonnen we die dag voor het eerst. We zijn aangenomen met als belangrijkste taak om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vernieuwde examenprogramma van Informatica, wat in 2019 in zou gaan. Die dag begonnen we met een leeg Word-document en heel veel ideeën. Uiteindelijk is daar de huidige methode Fundament uit ontstaan.

Wat vind je tot nu toe het allerleukste aan je werk?

De afwisseling. Het ene moment ben je bezig met het reviewen van nieuw lesmateriaal, het andere moment maak je schetsen voor technische zaken. En een volgende dag sta ik weer in de studio om uitlegvideo’s op te nemen voor onze methode Fundament zonder Vakdocent. En al die afzonderlijke dingen komen weer samen in een mooie lesmethode, waarmee we docenten helpen om uitdagende lessen te geven.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

Mijn werkdagen zijn heel afwisselend. Ik werk twee dagen in de week voor Instruct. Daarnaast sta ik twee dagen voor de klas als informaticadocent op een VO-school in Rotterdam. Zo breng ik mijn praktijkervaringen mee naar de uitgeverij. En alles wat we ontwikkelen kan ik eenvoudig testen in de praktijk. Mijn leerlingen zijn al jarenlang ‘proefkonijn’. Het is één keer voorgekomen dat ik het laatste halfuur van de les “niets” meer kon doen, omdat de leerlingen sneller werkten dan we voorzien hadden en de rest van het lesmateriaal in het weekend opgeleverd zou worden door een externe auteur!

Topper Adriaan Gijssen

Wat is je grootste blunder ooit op kantoor?

Ik heb daar geen actieve herinneringen meer aan. Maar mijn collega’s misschien nog wel!? 😇

Waarom ben je trots op je werk? 

Op de hoge kwaliteit die we nastreven en leveren met Fundament. Afbeeldingen en schema’s moeten tot de laatste pixel perfect zijn. Tekstueel controleren we elkaar ook grondig, waarbij we altijd de doelgroep – leerlingen – voor ogen houden. Ook aan de vormgeving van het lesmateriaal binnen de leeromgeving Fundament Online wordt veel aandacht besteed. We gebruiken rustige kleuren, veel witruimte en letten op alle afmetingen, zodat dit de leesbaarheid voor de leerlingen ten goede komt. Complimenten daarop krijgen we terug van de gebruikers, die zowel uit Nederland als uit het Caribisch gebied komen.

Hoe vind je het om hybride te werken?

Ideaal! Ik werk zoals eerder gezegd twee dagen in de week voor Instruct. En al vanaf het begin in 2017 werk ik één van die twee dagen vanuit huis. Ik heb een reistijd van 40 kilometer enkele reis. In de spits doe je hier gerust vijf kwartier over. En met het OV is het helemaal geen doen, dat is meer dan 2 uur! Thuis heb ik een rustige werkkamer en ben ik door Instruct voorzien van ontzettend mooie en goede apparatuur. Sinds 2020 werk ik vaak ook die andere dag vanuit huis. Ten minste één keer in de maand probeer ik wel op kantoor te zijn. Een brainstorm met collega’s is echt veel effectiever als je fysiek bij elkaar bent. Maar voor veel van mijn andere werkzaamheden is dat niet direct noodzakelijk.

Wat is je favoriete gespreksonderwerp met collega’s tijdens de pauze?

Tijdens de pauze lopen we vaak een rondje in het natuurgebied naast het kantoor. Je bent er dan echt even helemaal uit. Een favoriet gespreksonderwerp heb ik niet echt, je kletst gewoon over van alles en nog wat!

Een vraag van je collega: “Ben jij wel eens spontaan een collega tegengekomen op een onverwacht moment en plek, zo ja wanneer en waar was dit?”

Ik vind dit echt een hele leuke vraag, waarop hele leuke antwoorden kunnen komen, maar ik ben in al die jaren gewoon nog nooit één van mijn collega’s op een plek buiten het werk tegengekomen! Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik niet dicht in de buurt van Bodegraven woon, alhoewel de meeste collega’s daar ook niet vandaan komen, maar net als ik, uit alle hoeken van het land.

Heb je een vraag voor de volgende topper?

Met welke collega zou je een werkdag willen ruilen en waarom?”


Lees het verhaal van onze volgende topper

Lisette Vink
CRM Medewerker

Jolien de Waard
Redacteur en ontwikkelaar

Thijmen van Sprang
Adviseur mbo

Naar boven