Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 1000+ scholen gebruikt
Zelfstandig en klassikaal te doorlopen
Inclusief certificering
Uitgebreid dashboard

De mogelijkheden in de wereld van de digitale media zijn eindeloos. Het goed en veilig omgaan met al deze mogelijkheden vereist specifieke vaardigheden. Het domein Mediawijsheid VO voor digitale geletterdheid behandelt vraagstukken als onder andere de gevolgen van social media,  grensoverschrijdend gedrag, digitale criminaliteit en identiteitsfraude.

Kosteloos inzien?

Proeflicentie aanvragen

Dit leren je leerlingen

In Mediawijsheid van DIGIT-vo leren jongeren omgaan met, en worden ze bewust van, een groot aantal mogelijkheden van digitale media. De onderwerpen in dit domein worden altijd klassikaal behandeld; dit kan bijvoorbeeld tijdens mentorlessen. In het lesmateriaal gaan we in op onderwerpen als:

 • Uitleg media en desinformatie
 • Sociale media
 • Online profiel en identiteit
 • Privacy en omgangsvormen
 • Gezond internetten
 • Grensoverschrijdend gedrag
 • Algoritmes

Voor de docent

De methode bestaat uit 5 lessen waarin de verschillende thema’s van Mediawijsheid aan de orde komen. Via het bekijken van video’s en het opzoeken van informatie krijgen leerlingen meer zicht op wat er zich op internet afspeelt. Hoe komt de informatie tot stand, en wat verspreiden ze zelf?

Via vragen en opdrachten worden leerlingen aan het denken gezet over onderwerpen als desinformatie en privacy. Leerlingen beantwoorden polls en open vragen, die klassikaal behandeld kunnen worden. Deze klassikale gesprekken bieden ruimte voor andere inzichten en leiden tot een grotere bewustwording van alle voors en tegens van de online wereld.

Preview lessen Mediawijsheid

De voordelen van DIGIT

 • Complete leerlijn om optimaal te leren;
 • Volledige controle en sturing over klassen en leerlingen;
 • Eigen materiaal toe te voegen;
 • Moderne en up-to-date online leeromgeving;
 • Zelfstandig en klassikaal te volgen

Kosteloos inzien?

Proeflicentie aanvragen

Vrijblijvend kennismaken?
Neem deel aan onze online kennismaking.

Bekijk de agenda

Ontdek alle andere domeinen van DIGIT-vo

"Echt een sterk voordeel van onze samenwerking is de opvolging naar aanleiding van vragen. Dat zie je echt niet bij elke methodeschrijver terug."
- Vakdocent Digitale geletterdheid , Hilversumse Schoolvereniging
“We zijn uiterst tevreden over DIGIT. Ik zou echt niet meer weten wat ik zonder zou moeten. Zo duidelijk, zo visueel kan de docent de materie klassikaal niet uitleggen.”
- Docent computervaardigheden, Zuiderzee College
“De online escape room is een gave manier om een toets te maken! Ik heb deze met de leerlingen gedaan en het is een groot succes.”
- Docent, namens scholengroep SPON
"Wij hadden hadden in eerste instantie DIGIT in de mentorlessen weggezet, maar sinds dit jaar hebben we een apart ICT uurtje in de onderbouw. Dat werkt geweldig."
- Docent, Spaarne college Haarlem
"DIGIT is een mooie en krachtige omgeving waarin leerlingen zelfstandig aan hun digitale geletterdheid kunnen werken."
- Docent en coördinator ICT, Markland College
Naar boven