Compleet aanbod voor Digitale geletterdheid
Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 1000+ scholen gebruikt
Implementatieverankering
Maatwerk
Inclusief certificering

Digitaal burger zijn, wat betekent dat nu eigenlijk? Burgerschap gaat onder andere over persoonsvorming en identiteit, wie ben je en hoe moet je je gedragen. Online media spelen hierin een grote rol. Iedereen moet beschikken over de juiste digitale basiskennis en vaardigheden om veilig deel te kunnen nemen aan een digitale informatiesamenleving. In het domein Digitaal burgerschap voor het VO is dit uitgewerkt in verschillende thema’s die je flexibel kunt inzetten.

Kosteloos inzien?

Proeflicentie aanvragen

Dit leren je leerlingen

Leerlingen leren met het lesmateriaal kritisch nadenken over zichzelf, de ander en de (digitaliserende) maatschappij. Ze worden zich bewust van hun digitale identiteit en leren hoe ze deze identiteit kunnen bewaken en kunnen professionaliseren. Het digitaal actief, vaardig en weerbaar maken van alle Nederlandse burgers is erg belangrijk omdat de online informatiesamenleving steeds meer invloed heeft op ons zijn. In de module Digitaal burgerschap van DIGIT-vo wordt een belangrijke basis gelegd en reiken we handvatten aan om leerlingen om te leren gaan met veranderingen in een digitale maatschappij.

Digitaal burgerschap in DIGIT-vo bestaat uit 7 lessen. Bij elke les is een project waarin leerlingen – zelfstandig of in groepjes – praktisch aan de slag gaan met het onderwerp uit de les.

 

 • Digitale maatschappij
 • Digitale media
 • Desinformatie en internettrollen
 • Digitale media en democratie
 • Digitale identiteit
 • Digitaal communiceren
 • Cybercrime en veiligheid

Een Goed Online Profiel

Voor de docent

Digitaal burgerschap kan in aparte lessen, mentorlessen, in ICT-lessen of geïntegreerd in andere lessen worden gegeven, zoals Nederlands of Maatschappijleer. Wanneer je als docent nog geen kennis hebt van de onderwerpen, dan kun je eenvoudig het domein zelf eerst doornemen. Je gaat dan goed voorbereid de lessen in en je leert er zelf wellicht ook nog van!

Preview lessen Digitaal burgerschap

De voordelen van DIGIT

 • Complete leerlijn om optimaal te leren;
 • Volledige controle en sturing over klassen en leerlingen;
 • Eigen materiaal toe te voegen;
 • Moderne en up-to-date online leeromgeving;
 • Zelfstandig en klassikaal te volgen.

Kosteloos inzien?

Proeflicentie aanvragen

Vrijblijvend kennismaken?
Neem deel aan onze online kennismaking.

Bekijk de agenda

Ontdek alle andere domeinen van DIGIT-vo

"Met toewijding en hard werken hebben we ons ontwikkeld om samen met DIGIT onze Digiskills les te kunnen geven. Het DIGI-proof keurmerk is een kroon op ons werk".
- Docent, Gemini College Lekkerkerk
"Het DIGI-proof keurmerk is een mooie bekroning op het gedane werk en een stimulans om zo door te gaan."
- Docent, Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht
"DIGIT is een mooie en krachtige omgeving waarin leerlingen zelfstandig aan hun digitale geletterdheid kunnen werken."
- Docent en coördinator ICT, Markland College
“De online escape room is een gave manier om een toets te maken! Ik heb deze met de leerlingen gedaan en het is een groot succes.”
- Docent, namens scholengroep SPON
“We zijn uiterst tevreden over DIGIT. Ik zou echt niet meer weten wat ik zonder zou moeten. Zo duidelijk, zo visueel kan de docent de materie klassikaal niet uitleggen.”
- Docent computervaardigheden, Zuiderzee College
"Wij hadden hadden in eerste instantie DIGIT in de mentorlessen weggezet, maar sinds dit jaar hebben we een apart ICT uurtje in de onderbouw. Dat werkt geweldig."
- Docent, Spaarne college Haarlem
Naar boven