Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 650+ scholen gebruikt
Zelfstandig en klassikaal te doorlopen
Inclusief certificering
Uitgebreid dashboard

Informatievaardigheden is een domein in DIGIT-po en DIGIT-vo. Informatievaardigheden zijn de vaardigheden die nodig zijn om op een efficiënte manier informatie te zoeken, te selecteren en op een ethische wijze te gebruiken.

Er is haast een onbeperkte hoeveelheid informatie die aan je vingertoppen ligt. Wil je iets weten? Ga online, en je vindt het. Desondanks is niet over elk onderwerp de informatie even makkelijk te vinden. Soms moet je heel goed en gericht zoeken, en daarbij is wellicht niet alle informatie even bruikbaar.

Leerlingen gaan zich (mede door de controlemiddelen op school) steeds meer realiseren dat niet alle gevonden informatie zomaar gebruikt mag worden. Toch betekent dit veelal niet dat leerlingen hun zoek- en gebruiksgedrag aanpassen, maar meer dat ze zoeken naar de grens van het toelaatbare.

Onderwerpen Informatievaardigheden

Basisonderwijs

  • Basis (groep 5 & 6): van speurneus naar factchecker.
  • Gevorderd (groep 7 & 8): van factchecker naar echte detective.

In dit domein worden de leerlingen meegenomen door presentator Jurjen in de wereld van informatie. Hij begeleidt leerlingen in twee modules door de lessen heen, tot ze ware factcheckers en detectives zijn geworden.

Meer over DIGIT-po

 

Het domein Informatievaardigheden voor het basisonderwijs is gemaakt in samenwerking met onze partner Mira Media. Mira Media maakt zich hard voor een intercultureel medialandschap, waarin ieders stem gehoord wordt en maakt brede toegang mogelijk tot de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de mogelijkheden van digitale media te kunnen benutten. In de regio Utrecht begeleidt Mira Media actief scholen om digitale geletterdheid een structurele plek te geven.

 

Voortgezet onderwijs

Voor de eerste en tweede klas in het praktijkonderwijs, vmbo en havo/vwo. De volgende onderwerpen worden in het vo behandeld:

  • Informatie
  • Zoeken
  • Bronnen
  • Stappenplan

Bekijk hier twee korte fragmenten uit films in de methode DIGIT-vo om een indruk te krijgen van het lesmateriaal voor het onderdeel informatievaardigheden voor digitale geletterdheid in het voortgezet onderwijs.

Introductie onderdeel ‘Informatie’:

Uitleg ‘Bronnen’:

Naast Informatievaardigheden kun je op deze website meer lezen over:

Meer over DIGIT-vo

Naar boven