Dé totaaloplossing voor digitale geletterdheid
Volledige leerlijn PO-VO-MBO
Door 1000+ scholen gebruikt
Implementatieverankering
Maatwerk
Inclusief certificering
Social media contact

Moet een complimentje op Instagram kunnen? Gaat een opmerking over het uiterlijk via WhatsApp te ver? Dankzij sociale media en de #MeToo-affaire lijkt het misschien alsof het contact tussen leraar en leerling onder een vergrootglas ligt. Maar die gevoeligheid is van alle tijden, weet Remco Pijpers. Het enige verschil is dat het anno 2018 beter wordt vastgelegd dan voorheen.

Contact tussen leraar en leerling op school

Pijpers is adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet, een dienstverlener op het gebied van ICT en onderwijs. ,,Veel docenten laten al jaren bewust de deur open staan als ze alleen met een meisje in de klas zitten. Om maar niet de indruk te wekken dat er binnen wat wordt gezegd dat niet door de beugel kan.”
Het kan verdraaid lastig zijn voor een schoolbestuur om aan te geven waar de grens voor docenten ligt. Want hoeveel afspraken je ook maakt: er blijft altijd een grijs gebied. ,,Elke opmerking is afhankelijk van de context. Dat is online niet anders dan in de aula. Het maakt nogal wat uit of je iets als een grapje zegt in een groot gezelschap of in alle ernst een-op-een.”

Hanteer een simpele vuistregel

Juist daarom laat hij zich liever niet uit over het voorval op het Maaslandcollege. Want hij kent de docent niet en heeft het appverkeer niet gelezen. ,,Maar volgens mij kan je als leraar een heel simpele vuistregel hanteren: alles wat je aan een leerling stuurt, moet je ook naar het schoolhoofd kunnen sturen. En die moet het vervolgens aan een ouder kunnen uitleggen, mocht dat nodig zijn. Als je je daaraan houdt, zit je volgens mij altijd goed.”

Bron: https://www.bd.nl

 

Naar meer nieuws
Naar boven